Verloren was gieten

Verloren was gieten is een arbeidsintensieve techniek die we toepassen bij het produceren van stalen en roestvaststalen producten, waarbij de maatnauwkeurigheid van groot belang is.

Het proces

Met de verloren was gietmethode kunnen zeer nauwkeurige producten geproduceerd worden met een relatief lage investering in giet gereedschap. Vóórdat de productie van start kan gaan moet er eerst een nauwkeurige matrijs worden gemaakt. Was wordt onder hoge druk in deze matrijs gespoten, zodat er een gedetailleerd wasmodel ontstaat. Voor 100 eindproducten zullen er ook 100 wasmodellen nodig zijn. Deze wasproducten worden aan een gietboom bevestigd. Vervolgens wordt er in meerdere stappen een stevige keramische laag aangebracht op de modellen.

Nadat de was onder hoge temperatuur  weer vloeibaar is gemaakt en uit de keramische schil is gelopen doet deze keramische schil dienst als gietmal. De was kan weer hergebruikt worden.

De keramische vorm wordt vervolgens gevuld met vloeibaar metaal. Nadat het metaal is afgekoeld en uitgehard wordt de keramische huid van het product verwijderd. De laatste stap is het wegslijpen van de gietboom verbindingen.

Hieronder een aantal voorbeelden